JobsNews SUCHEN
 
Slide 94Slide 93Slide 33Slide 74Slide 70Slide 34Slide 71Slide 92
Crossing National Borders
 
  Het begin… (jaren '90)
De geschienis van Rurtalbahn Cargo begint met het bestaand reizigersvervoer van de Dürener Kreisbahn in en rondom Düren, dichtbij het drielandenpunt Duitsland-België-Nederland in het westen van de Bondsrepubliek Duitsland. In de regio Düren bevinden zich veel industriele bedrijfsterreinen met spooraansluitingen. In geprekken met de industrie werd snel duidelijk dat het vervoer over de rails een aantrekkelijke alternatief is ten opzichte van de andere modaliteiten. Voor de Dürener Kreisbahn betekende dit de start om vanaf 1996 railactiviteiten voor het bedrijfsleven in de regio Düren aan te bieden. De eerste goederenlocomotieven zijn in het jaar 2000 hiervoor aangeschaft.

 

Internationalisering (jaren '00)  

Nadat de Dürener Kreisbahn in 2002 haar spooractiviteiten voor 74.9% aan de R.A.T.H. GmbH had verkocht, ontstond er ook een toename in de goederenactiviteiten. Omdat het vrachtvolume continue groeide werd in 2005 besloten om verder uit te breiden. In 2006 kocht Rurtalbahn aandelen van de Belgische spoorwegonderneming Trainsport NV in Raeren. In 2007 werd de Nederlandse onderneming Rurtalbahn Benelux B.V. in de haven van Rotterdam opgericht.

Verdere Europese transporten die de Noordzeehavens met het Duitse, alpine en Oost-Europese hinterland verbinden, droegen aan de groei van de ondernemingsgroep bij. Door samenwerking met verschillende, grote Europese logistieke ondernemingen werden vervoersconcepten voor vaste verkeren (intermodaal, chemische producten, autotreinen) ontwikkeld.

 

  Rurtalbahn Cargo (jaren '10)

Toen de vervoersactiviteiten tijdens en na de economische recessie in de jaren 2008-2010 verder groeiden, werd besloten om de goederentak van de Rurtalbahn GmbH in een zelfstandige onderneming onder te brengen. In oktober 2010 werd de Rurtalbahn Cargo GmbH in Aken opgericht. In 2011 verhuisde de Trainsport NV, die inmiddels merendeels bij de R.A.T.H. GmbH hoort, naar de haven van Antwerpen.
Sinds 2016 zijn de ondernemingen onder de naam RTB CARGO actief.

 

Uitbreiding Oostenrijk en allemaal onder één vlag (2016)

 

Met de opening van het kantoor in Bergheim, nabij Salzburg in Oostenrijk, is de ondernemingsgroep sinds september 2016 nu ook in Oostenrijk vertegenwoordigd. Intussen kon RTB CARGO BELGIUM Trainsport (België) voor 100% worden overgenomen, zodat de onderneming sindsdien onder één duidelijke naam, namelijk RTB CARGO, actief is.